Wintertocht

Wintertocht 2018

2018-Wintertocht

Wintertocht langsheen de vele kerkwegels in en rond Sint-Denijs

Wintertocht langsheen de vele kerkwegels in en rond Sint-Denijs

Wintertocht langsheen de vele kerkwegels in en rond Sint-Denijs

Op zondag 12 februari stond wandelclub WSK Marke voor de 27ste maal klaar in zaal O.C Ter Streye te Sint Denijs om de wandelaars op pad te sturen voor een schitterende Wintertocht. Een heerlijke wandeling langsheen een net van kerkwegels in het land Van Mortagne en ….. Bevergem.

Sint Denijs is een dorpje ten Zuiden van West-Vlaanderen neergepoot op een heuvel met middenin de Sint-Dionysius en Sint-Genesiuskerk. De aangeboden routes zouden vooral een verloop kennen door deze rustige licht heuvelende West-Vlaamse streek, gekruid met fraaie landschappen waar men rust zou vinden bij de panoramische landschappen midden akkers en velden tussen de vele kleine heuveltjes.

         

Rond de klok van half negen trek ik op pad voor 24 km puur wandelplezier. Het was mistig en frisjes, maar klagen doe ik zeker niet want het zal de ganse tocht droog blijven.
De tocht trekt richting Broekenhoek en van hieruit naar de Zwevegemse deelgemeente Moen. Deze gemeente is gelegen langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk, dat de Schelde met de Leie verbindt.
In het plaatselijk schooltje mogen de wandelaars een eerst pauze nemen na een 6-tal km. Hierna worden we door de parcoursmeester een veldweg ingestuurd en iets verderop laten wij de kortere afstanden rechts liggen om een mooie lus van 7 km te maken. 

Het volgende natuurpunt kwam er al gauw aan, bestaande uit een oude “spoorwegzate 85 “, of Trimaarzate. 
De Trimaarzate omvat twee delen van vroegere spoorwegen nl. Avelgem (Nijverheidslaan) Heestert (Stationstraat), Avelgem (Pontstraat) Spiere (Industriepark). De eerste maakt deel uit van de vroegere spoorverbinding Kortrijk-Ronse, de tweede verbindt Avelgem met Herseaux (ten zuiden van Moeskroen). Beide trajecten werden doorbroken door de aanleg van het kanaal Kortrijk-Bossuit. Hun naam verwijst naar hun vroegere functie nl. het vervoer van Vlaamse werklieden naar het Henegouwse kolenbekken. Deze tijdelijke emigranten werden plaatselijk als zwervers of trimaars aangeduid.
Ook na de tweede pauze in het schooltje van Moen doen we een deel van dit traject aan. 
We gaan hierna flirten met de taalgrens van Helkijn en wandelen richting Vierabelen. Langs het huisnummer 13 stappen we voorbij de historische hoeve "Goed te Callifix", heden een ijshoeve. De hoeve was tot aan de Franse Revolutie eigendom van het O.-L.-Vrouwehospitaal van Doornik. Deze streek is vooral gekend door zijn vele imposante vierkantshoeven en eeuwenoude kapellen.
In het gemeenteschooltje van Sint-Denijs mogen we een laatste maal rusten.
Hierna was het nog eventjes genieten van een prachtige, maar pittige lus waarbij menig staptegel of kerkwegel nooit veraf waren.
 
          

Ook opgevallen dat we vandaag soms op de Bevergemroute zaten? Bevergem zegt u? Welnu, deze route staat volledig in het teken van de TV-serie Bevergem. In het najaar van 2015 kwam deze serieTV. Bevergem is een fictief dorp waar Freddy De Vadder, het alter ego van comedian Bart Vanneste, plots opduikt. De opnames vonden voornamelijk plaats in Kooigem en Zwevegem. Met deze wandelroute maakten we vandaag kennis met enkele van die locaties in Sint-Denijs (Zwevegem).
Pittig detail: voorzitter Rik Bulckaen had hier een gastrol in deze serie….. 
In de aankomstzaal mocht diezelfde voorzitter, samen met alle andere vrijwillige medewerkers, heel wat felicitaties in ontvangst nemen voor de uitwerking van dit prachtig parcours. Ook de parcoursmeester mocht vandaag in het daglicht gesteld worden. Hij wist andermaal verschillende nieuwe stukken in het parcours op te nemen! 
De meer dan 1500 aanwezigen hebben vandaag puur genoten van de vele kerk- en veldwegels in dit prachtige, rustige landschap. 

                

Volgende afspraak met W.S.K Marke op zondag 12 maart voor de 22e Lentetocht De Kindervriend. Een volledig landelijk parcours vanuit Rollegem. Meteen een ideale kennismaking met de wandelsport voor sportieve gezinnen. De opbrengst van de deze tocht gaat integraal naar 'De Kindervriend'.

Verslag: Mario Carton 
Fotoreportage (Mario Carton) 
Bron: De Wandelgazette

  

 

Wintertocht

Wintertocht 2017

Friday the 20th. WSK Marke
Free Joomla 2.5 templates by New Poker Reviews
" Design AWAL"