Kortrijk Feeëriek

Verslag Kortrijk feeerik 2018

Kortrijk Feeëriek.

Vierde en laatste Vierkunststedentrofee tocht 2017!

Deze 21ste Kortrijk Feeëriek – Ergodôme wandeltocht, ging van start vanuit JC Tranzit te Kortrijk. Deze historische en tevens moderne stad is gelegen in West-Vlaanderen aan de Leie. Wandelclub WSK Marke, had twee afstanden uitgepijld : 7 en 13 km. Men kon starten vanaf 12 u tot 20u, dus voor elk wat wils.
Reeds bij daglicht kon men genieten van de prachtige historische gebouwen, of shoppen, of Kortrijk feeëriek bewonderen. Ook de groene natuurparkjes zaten in de parcours zoals het Astridpark en het Albertpark. Het prachtige begijnhof met park, mocht niet ontbreken op deze tocht. Een pittoresk sfeervol pareltje, een oase van rust, en Unesco Werelderfgoed.
Lees verder via deze link: http://www.wandelgazette.be/nieuws/bericht/7395

Klik hier voor de uitslag

 parcours Feeëriek 2017

parcours Feeëriek 2017

Feeëriek 2017

 

  Feeëriek 2017

Kortrijk feeëriek was een feest met 2560 wandelaars

Kortrijk feeëriek was een feest met 2560 wandelaars

Kortrijk feeëriek was een feest met 2560 wandelaars

 

De afsluiter van de Vierkunststedentrofee (na Brugge, Gent en Oudenaarde) is een klassieker geworden die niet alleen de clubwandelaars weet te bekoren maar ook heel wat niet aangeslotenen. Opvallend hoeveel families ik tegenkwam: vader, moeder, de kinderen al dan niet in kinderwagen en de hond was er ook vaak bij (maar die hoefde niet ingeschreven te worden). Toen ik rond 17u de zaal J.C. Tranzit betrad was er geen doorkomen aan, het feit dat er elektronisch ingeschreven werd was voor de meesten ook nieuw.

Het zou niet meevallen om de medewerkers als ploeg op de foto te krijgen, met het nodige geduld lukte het mij dan toch deels. De voorzitter liep er wat nerveus bij, het vermoeden leefde dat de verwachtingen zouden overtroffen worden. Wandelclub WSK Marke was er klaar voor, de vele medewerkers waren op post, wij vertrokken voor de 13 km maar onderweg zou ik dan wel zien om eventueel in te korten mocht ik in tijdsgebrek geraken want foto’s nemen op statief vraagt de nodige tijd.

 

Via de voetgangerstunnel ging het richting station. Een groot doek trekt de aandacht en nodigt uit om een kijkje te nemen op de site, wat ik hierbij meteen gedaan heb. Het opzoekwerk heeft mij geleerd dat het stationsproject goedgekeurd werd door de gemeenteraad en in uitvoering gaat. Naast de vele renovatiewerken valt mij op dat de voorkant van het stationsgebouw autoluw wordt. Als ik zie wat voor drukte het verkeer op vandaag zorgt, dan is er hier nog heel wat werk voor de boeg. Op een boogscheut ligt het Schouwburgplein. Het plein ontstond na het slopen van de Grote Lakenhalle die zwaar beschadigd was na bombardementen in 1944. Opvallend is het moderne kunstwerk ‘Fontein de Golf’. Wegens de kerstkramen krijgen we van de historische gebouwen niet veel te zien, van de parking al evenmin want deze is ondergronds. Het Schouwburgplein wordt vaak gebruikt voor evenementen. Dan lopen we een eindje doorheen de centrumstraten. De winkels zijn fel verlicht en nog open, de kerstversiering boven de straten moet kopers lokken al lijkt de grote drukte van vóór Kerstmis voorbij. De paarse verlichting waarin de Sint-Maartenskerk gehuld is trekt mijn aandacht maar het is zo moeilijk om ze van hieruit volledig op het beeld vast te leggen, dan maar een minder alledaagse foto proberen. De kerk dateert uit de 12e eeuw maar werd vele keren verbouwd. De tijd om even binnen te gaan ontbrak mij maar de kerk bezit veel waardevols: schilderijen uit de tijd van Rubens, een 16e eeuwse sacramentstoren en een 17e eeuwse preekstoel.

 

Aan de bijzonder fraai verlichte ‘Café Rouge’ gaat het via een smalle doorgang (gelukkig goed verlicht) richting Begijnhof. Hier moet de tijd hebben stilgestaan. Deze heerlijke oase van rust midden het drukke stadscentrum is Werelderfgoed van UNESCO (sinds 2 december 1998). De 41 barokke huisjes stammen uit de 17e eeuw. In juli 2014 werd het Begijnhofmuseum op de benedenverdieping van de gerestaureerde Sint-Annazaal ondergebracht. In 2015 staat de opening van een authentiek kijkhuisje op de planning (in het huidig huisnummer 41). Nu gaat het richting Grote Markt en daar zijn fraaie dingen te zien. Niet alleen baadt de markt in het licht, de gebouwen die er staan zijn echte pareltjes van de bouwkunst. Het prachtige belfort, ook al op de lijst van UNESCO’s Werelderfgoed, stamt uit de 13e eeuw. Het is een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle en beschikt over een beiaard met maar liefst 48 klokken. Bovenaan bevinden zich Mercurius en Manten en Kalle maar nu zijn ze niet te zien wegens de donkerte. Het stadhuis baadt in het licht en benadrukt hiermee zijn kracht. Het gebouw werd opgetrokken in laatgotische renaissancestijl. Deze avond is het vooral genieten van de buitenkant van de gebouwen maar binnen het stadhuis zijn ook mooie dingen te zien: een prachtige schepenzaal en raadzaal met gebeeldhouwde schouwen, een gotische zaal, muurschilderij over de Guldensporenslag. Dan komen we in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Dit gebouw heeft een lange geschiedenis die aanvangt in de 13e eeuw, ze bevat een aantal belangrijke kunstschatten. Naast de kerk bevindt zich de Artillerietoren of Armorietoren uit de 14e eeuw, een van de weinige restanten van de middeleeuwse Franse voorburcht, nu letterlijk met rode muur. Een kerstboom op de Veemarkt heeft wel een bijzonder fraai kleedje om de schouders hangen maar de totale verlichting boven de ondergrondse parking met zes verdiepingen mag er wezen. Door de plaatselijke bevolking wordt nog steeds over de Koeienmarkt gesproken omwille van het vee dat er reeds eeuwen verhandeld werd en het slachthuis dat er tot midden jaren 1990 stond. Het plein ontstond na het slopen van de Groentenhallen en is er thans verkeersvrij.

 

We komen voorbij het museum ‘Kortrijk 1302’. Het museum is redelijk nieuw, uiteraard wordt de Guldensporenslag er uitvoerig behandeld. Langs minder verlichte straten gaat het richting rustpost in het Guldensporencollege aan de Groeningekouter. Ik heb (amper) 6,7 km afgelegd, ik ben uren onderweg geweest, haast was er niet bij wegens het uitgebreid tijd nemen voor de foto’s. Ik zal mijn schema inderdaad moeten aanpassen, vanaf hier opteer ik voor de 7 km, dan rest er mij nog 3,6 km. Ik moet vóór 23u binnen zijn en aan dit tempo… Ik ben amper vertrokken of er kondigt zich al een nieuwe stop aan met een gratis degustatie LeFort, een bruin biertje dat gemaakt wordt in dezelfde brouwerij als Omer hebben ze mij verteld. Niet te lang treuzelen en kletsen is de boodschap, ik zie al de Broeltorens opdoemen, daar gaat het naartoe… voor alweer een gratis proevertje, ditmaal een appeljenever van Filliers. Het loopt allemaal goed binnen maar aan dit tempo blijven proeven, het zal niet goed komen vrees ik. Aan de ramen van de ene Broeltoren zie ik beweging, dat klopt want we gaan er naar binnen en via wat trappengeklim kan je vanuit een van de ramen een blik werpen op een stukje Kortrijk. De Broeltorens zijn een onderdeel van de oude stadsvestingen, ze hadden de functie om van hieruit het verkeer op de rivier de Leie te regelen en als verdedigingswerk. De Broeltorens zijn zonder enige twijfel het meest charmante monument van het middeleeuwse Kortrijk, ze zijn zowat het symbool van de stad. Als we de Broeltorens verlaten richting bruggen Leiewerken, kunnen we nog wat nagenieten van de paars verlichte torens vanop de brug.

 

Van bruggen gesproken, in Kortrijk kennen ze er wat van. Sinds enkele jaren zijn in Kortrijk werken aan de gang die moeten zorgen voor de rechttrekking en verbreding van de Leie. De impact van deze Leiewerken op het stadsbeeld is niet te onderschatten. Het is de bedoeling om zeven nieuwe bruggen over de Leie te bouwen waarmee de Leie bevaarbaar wordt voor schepen tot 1350 ton. Alle nieuwe bruggen hebben zeven meter vrije hoogte boven het normale peil van de rivier. Intussen zijn er reeds vijf gerealiseerd, elke brug is uniek. De meest opvallende is de Collegebrug die we konden bewandelen. Deze brug is 207 m lang die als een slang (S-vorm) over de rivier kruipt. Twee schuine masten van circa 16 m vormen samen met stalen kabels de hangstructuur. Onder de Collebrug is het aangelegde stadsstrand ‘Buda-beach’ maar daar gaan we ons nu niet begeven, we zullen van de zomer eens terugkeren daarvoor. Dan maar terug richting winkelstraten. Eerst komen we voorbij het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal dat gesticht werd in het begin van de 13e eeuw. Via de monumentale poort in de 17e eeuwse voorgevel bereik je de binnenkoer. De wijk Buda brengt ons naar het einde. De Budascoop is het bioscoopcomplex Pentascoop uit 1973. Nu is het complex deels omgevormd tot een plek voor podiumkunsten en artiesten, de overige drie zalen blijven filmzaal. Langs het gerechtsgebouw in de Beheerstraat en de Burgemeester Nolfstraat richting tunnel tot aan de eindbestemming.

 

Hiermee kwam een einde aan een ontspannende en leerrijke wandeling doorheen de binnenstad en bredere omgeving van Kortrijk. Dit is geen wandeling om aan een tempo van 6 km/u te marcheren. Je moet er van kunnen genieten en er is zoveel te zien dat je echt wel veel tijd nodig hebt. De fraaie verlichting zorgt voor een unieke sfeer die de wandeling ‘Kortrijk Feeëriek ’ tot een echte beleving maakt. Hier vind je heel wat gelegenheidswandelaars: bijna een vierde van het totaal of 700 deelnemers waren niet aangesloten bij een wandelclub en dat is bijzonder veel. Een dikke proficiat aan wandelclub WSK Marke voor de goede organisatie, ruime parkeerplaats en dito zaal, mooi uitgestippeld parcours en vooral voor de sympathieke ontvangst van de vele medewerkers. Ik moet deze wandeling beslist nog eens overdoen!

Tekst Frans D'Haeyere

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

Verslag 16de Feeêriek

1909 wandelaars ontdekken Feeëriek Kortrijk

Geschreven door op 28-12-2012

1909 wandelaars ontdekken Feeëriek Kortrijk

De eindejaarperiode is het tijdstip bij uitstek voor feestjes , gezellig samenzijn met familie en vrienden. En dan is het steeds aangenaam om tussen het druk feesten door er eens tussenuit te gaan of een frisse neus op te halen al wandelend, weliswaar nog steeds gedompeld in volle kerst- en nieuwjaarsfeer. Zo’n gelegenheid vormt al 16 jaar lang  ‘ Kortrijk Feeëriek ‘ , een organisatie in handen van Wsk Marke.

De gezellige winterse wandeling langsheen de voornaamste bezienswaardigheden en gehuld in een idyllische eindejaarsfeer werd bijgewoond door een kleine 2.000 deelnemers.  Niettegenstaande het druilerig wandelweer alsnog veel volk op de been, vooreerst langs de achterzijde van de vernieuwde stationsbuurt … maar algauw in het episch centrum van Kortrijk. De Broeltorens , de Grote Markt met belfort gehuld in winterdecor en de merkwaadige beste wensentoren, de talrijke historische gebouwen zorgden ervoor dat Kortrijk ondergedompeld werd in een eiland van licht.

 

Een der hoogtepunten vormde de doorgang van het herderlijke Begijnhof . Een hartversterkend jenevertje onderweg dank zei sponsor Argenta en rustpost nabij het Guldensporenmonument maakten van deze eindejaartocht , de familie uitstap bij uitstek. Waarna de terugweg werd aangevat via het winkelcentrum K , het Schouwburgplein en de recente vernieuwde Leie-oevers met zijn inmiddels welgekende zwevende Swaffelbrug alvorens terug de gezelligheid op te zoeken van de startplaats bij een glaasje en een droogje.

 

Hierna was het rond de klok van 21 uur uitkijken naar de hoofdtrekking van de Kw wandeltrofee 2012 , waarbij een resem cashprijzen werden uitgereikt. Zes gelukkige wandelaars keerden alvast meer dan tevreden huiswaarts van deze feeërieke wandeling in en rond de Guldensporenstad.

  

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

  

Friday the 20th. WSK Marke
Free Joomla 2.5 templates by New Poker Reviews
" Design AWAL"